achtergrondkleur-hakvoortkunstlicht

Tweede kamer neemt motie aan voor verplichting led-verlichting

Ik wil contact of meer informatie

De Tweede kamer heeft een motie aangenomen om bedrijven te verplichten uiterlijk per 1 juli 2020 enkel led-verlichting te gebruiken. 

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee en CDA-Kamerlid Agnes Mulder dienden de motie eerder deze week samen in. De motie luidde als volgt: ‘constaterende dat de verplichting van led-verlichting in de dienstensector 0,9 megaton CO2-winst kan opleveren; overwegende dat de aanschaf van ledverlichting door een lagere energierekening zich op termijn terugverdient; verzoekt de regering, bedrijven te verplichten uiterlijk 1 juli 2020 uitsluitend ledverlichting te gebruiken; verzoekt de regering tevens om het goede voorbeeld te stellen door zelf ook over te stappen naar led-verlichting in haar gebouwen en installaties, en gaat over tot de orde van de dag.’ 

Bron: LED Magazine

NSVV-voorzitter John de Joode stelt dat de Tweede Kamer de deur openzet voor cowboys door via een aangenomen motie de regering te bewegen om de toepassing van led-verlichting te verplicht per uiterlijk 1 juli 2020. 

NSVV-voorzitter John de Joode zegt het volgende hierover: '

Even googelen voor een ledlampenboer, je gebouw vol ledlampen laten hangen is zo gepiept. En weer kan er een vinkje op de lijst van energiebesparende maatregelen. Zo zet de regering de deur open voor de cowboys op de markt, die zonder verstand van zaken geld uit de zak kloppen van bedrijven, die denken met een adviseur te praten maar die in werkelijk colporteur zijn. Deze motie stapt als een kip zonder kop over de kwaliteit van licht heen.

Helaas kunnen wij geen motie van wantrouwen indienen. Als NSVV (Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde) zijn wij de onafhankelijke brancheorganisatie en het Nederlandse kenniscentrum voor licht en verlichting. Wij vertegenwoordigen een breed scala aan professionals: lichtontwerpers, installateurs, lichtadviseurs, fabrikanten, leveranciers en niet te vergeten de gebruikers. Samen zetten wij ons in voor de hoogste kwaliteit van licht. Natuurlijk hoort daar vermindering van CO2 uitstoot bij en besparing van kosten. Maar gaan we met deze motie nu opnieuw inzetten op alléén de energiebesparing die led met zich meebrengt om CO2 doelstellingen na te jagen? Stappen we hier nu wederom als een kip zonder kop over de kwaliteit van licht heen? Waarom maakt de regering in Den Haag geen gebruik van de kennis die in Nederland aanwezig is op het gebied van goede verlichting?

Onze lichtvakmensen kijken vanuit een breder perspectief naar licht. Op de juiste manier en met de juiste expertise het juiste licht op de juiste plek brengen, heeft een positief effect op de kwaliteit van werken en leven, veiligheid, gezondheid en toegankelijkheid. En oh ja, ook op het behalen van CO2 doelstellingen. Wij willen zelfs een stap verder gaan. Wij zijn van mening dat er een grote stap voorwaarts gezet kan worden met Human Centric Lighting: verlichting waarbij de mens centraal staat.'

Bron: NSVV

Heeft u vragen over onze LED verlichting? En wat wij met onze LED verlichting voor uw organisatie en werknemers kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op en vraag het ons.


Ik wil contact of meer informatie

Nieuwsgierig hoe dit voor u van toepassing kan zijn?

marc-nieuwsgierig

Wij helpen u graag met uw vragen of keuze

Marc Hakvoort, CEO